رشته ی حسابداری چیست؟
حسابداری به عنوان یکی از رشتههای تحصیلی پرطرفدار بهحساب میآید که سالانه تعداد زیادی از دانشجویان در این رشته فارغ التحصیل میشوند. در واقع رسیدگی به امور مالی و حسابداری در هر مکانی وجود دارد و این کار را باید به کسانی سپرد که در اصول حسابداری، خبره باشند. در گذشته این امور در ارگانهای مختلف معمولاً به دست کسانی انجام میشد که امور مالی را به صورت تجربی آموخته و شاید هم خیلی بر آن تسلط نداشتند.
اما امروزه به دلیل این که زمان، اهمیت زیادی پیدا کرده است، معمولاً از فارغ التحصیلان رشته حسابداری در این امور استفاده میشود تا علاوه بر انجام دادن دقیق امور، کارها را با سرعت و کیفیت بیشتری انجام دهند. در واقع کار حسابداری، امروزه به خودی خود یک تخصص مستقل محسوب میشود و باید کسانی در این کار فعال باشند که حسابداری را به طور تخصصی مطالعه و تجربه کرده باشند.
تحقیق درباره رشته حسابداری چیزی است که بسیاری از دانشجویان به دنبال آن هستند و میخواهند از ابتدا مسیر کاری خود را مشخص کنند. بسیار از افراد در زمان انتخاب رشته دانشگاه، براساس رتبه و نام دانشگاه، تصمیمگیری نهایی را انجام میدهند؛ بدون اینکه در مورد رشته تحصیلی و آینده شغلیشان بررسیهای کاملی را انجام داده باشند. ما به شما پیشنهاد میکنیم ابتدا بر اساس علاقه و پس از آن آینده حرفه کاریتان تصمیمگیری انجام دهید.
اگر به حسابداری و امور مالی علاقه دارید، اگر فردی منظم و دقیق، باحسابوکتاب و دارای ذهنیتی تحلیلگر هستید، این رشته مناسب فردی همچون شماست. همانطور که از گذشته تا به امروز حسابداری اساس تصمیمات مالی و آینده هر کسبوکاری بوده، امروزه نیز با گسترش تکنولوژیهای جدید مانند AI و IOT و افزایش نیاز بازار کار به فردی که از تخصص و دانش کافی در حسابداری برخوردار باشد بیشازپیش نیاز است.
تعریف خلاصه حسابداری این است که در این رشته (accounting) فرایندهایی نظیر جمعآوری اطلاعات، ثبت و طبقهبندی کردن اطلاعات و خلاصه کردن آنها وجود دارد و همچنین حسابدار باید کار تنظیم گزارشهای مالی را نیز انجام دهد. حسابدار با انجام دادن این کارها و تنظیم این اطلاعات موجب میشود که افراد مربوط به آن ارگان مانند معاونان و مدیران و یا ناظران مالیاتی بتوانند به این اطلاعات رجوع کنند و از آنها استفاده کنند.
تعریف حسابدار
حسابدار فردی است که مسئول مدیریت و گزارش دادههای مالی یک شرکت است. وی معاملات تجاری را از طرف یک شرکت یا سازمان ثبت میکند، عملکرد شرکت را به مدیریت گزارش میدهد و صورتهای مالی را صادر میکند. بنابراین عمدتاً مسئولیت فرآیند تهیه و بررسی سوابق مالی را بر عهده دارند. هر چند وقتی نوبت به کار میرسد، این فقط نوک کوه یخ مسئولیت آنهاست. وظایف آنها بخش قابل توجهی از کار مالی را در بر میگیرد.
شغل حسابداری، برخلاف تصور عمومی، فقط جمع آوری اطلاعات مالی و اعداد و ارقام برای مشتریان نیست. و برای گرفتن مدرک حسابداری نیازی نیست که فردی نابغه ریاضی باشد. بااینحال، به مقدار زیادی از حل خلاقانه مسئله و ارائه برنامههای هدفمند نیاز دارد.
برای تبدیل شدن به یک حسابدار عمومی رسمی (CPA)، ابتدا باید مدرک لیسانس حسابداری بگیرید. با این حال، بسته به محدوده کاری که به آن علاقه دارید، مسیرها و مدارک دیگری در حسابداری وجود دارد که میتوانید دنبال کنید، مانند مدرک کاردانی در حسابداری.
وظایف یک حسابدار چیست؟
* در محل کار، نقشها و مسئولیتهای حسابدار به نیازهای کارفرما و مشتری بستگی دارد. برخی از این موارد عبارتند از:
* مدیریت حسابهای درآمد و هزینه
* محاسبه و حسابداری حقوق و دستمزد همه کارکنان
* تهیه گزارشهای دورهای مانند ترازنامه، صورت سود و زیان و غیره و تجزیهوتحلیل صورتهای مالی
* حصول اطمینان از رعایت اصول حسابداری و جلوگیری از سرقت و کلاهبرداری
* ارائه دادهها به مدیران، سرمایه گذاران و سایر نهادها
* نگهداری سوابق مالی دقیق
* ارائه اظهارنامه مالیاتی سالانه
* اطلاع رسانی در مورد قوانین جاری مربوط به امور مالی و حسابداری.
* کمک به مدیریت در فرآیند تصمیمگیری با تهیه بودجه و پیش بینیهای مالی
* مستندسازی تراکنشهای مالی
* رعایت تمامی قوانین حسابداری و مالی شرکتی و دولتی
* جمع آوری، تجزیهوتحلیل و گزارش دادههای مالی.
* نظارت بر کارایی رویههای حسابداری موجود و اطمینان از مطابقت آنها با مقررات دولتی
* توصیه اقدامات مالی با تجزیهوتحلیل گزینههای حسابداری
* تطبیق صورتهای بانکی و دفاتر حسابداری (قانونی) شرکت و بررسی اسناد مالی برای رفع هرگونه مغایرت و انجام ممیزی و رفع مغایرت ها
* همکاری با حسابرسان در تهیه گزارش حسابرسی
* ارائه راهنمایی در مورد افزایش درآمد، کاهش هزینه و به حداکثر رساندن سود
* بررسی وضعیت مالی شرکت
الزامات حسابدار
* سابقه کار به عنوان حسابدار
* آشنایی با ریاضیات و حسابداری و فرآیندهای مالی
* تجربه کار با نرمافزارهای حسابداری
* توجه زیاد به جزئیات و مهارتهای تحلیلی خوب
* ممکن است مجوز یا گواهینامه خاصی مورد نیاز باشد
* مهارتهای تحلیلی، ارتباطی و کامپیوتری قوی
* رفتار اخلاقی
* آشنایی کامل با ماهیت حسابها در حسابداری
چرا سازمانها به حسابداران نیاز دارند؟
حسابداران عموماً دادههای مالی را ثبت، جمع آوری، تجزیهوتحلیل و گزارش میکنند. در بیشتر موارد، حسابداران از سوابق مالی گردآوری شده توسط حسابداران برای تهیه صورتهای مالی و گزارشها و انجام تحلیلهای مالی استفاده میکنند
حسابدار با چه کسی کار میکند؟
حسابداران با مدیران کسب و کار در شرکتهای کوچک یا با مدیران در شرکتهای بزرگ کار میکنند تا از کیفیت سوابق مالی خود اطمینان حاصل کنند. حسابداران همچنین ممکن است با مدیران تیم برای بازیابی و حسابرسی سوابق مالی در طول سال همکاری کنند.
همه حسابدارها برای موفقیت در نقش خود به یک سری مهارت نیاز دارند. برخی از این مهارتها عبارتند از:
* توجه به جزئیات
* متخصصان حسابداری باید توجه زیادی به جزئیات داشته باشند تا اطلاعات را دقیق و منظم ثبت کنند. با توجه به حجم بالای دادههای مالی که باید مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرند، امکان اشتباه وجود دارد. با این حال، اگر اشتباهات ساده کشف نشوند، میتوانند به مشکلات بسیار بزرگتری تبدیل شوند.
* برقراری ارتباط
* یک حسابدار موفق باید بتواند با استفاده از مهارت برقراری ارتباط، با سایر همکاران خود ارتباط برقرار کند. ممکن است سایر پرسنل با اعداد و ارقام سروکار نداشته باشند.
* هوش تجاری
* برای اینکه حسابدار در شغل خود موثر باشد، باید از اصول کلی تجارت و کسبوکار اطلاعات کافی داشته باشد.
* دانش کامپیوتر
* حسابدار حرفهای باید بتواند از نرمافزارهای پیشرفته حسابداری و همچنین نرمافزار اکسل برای ارائه گزارشات و صورتهای مالی استفاده کند.
* تحلیل دادهها
* جمعآوری، تجزیه و تحلیل دادههای مالی بخش بزرگی از وظایف یک حسابدار است.
* ریاضیات
* یک تصور رایج غلط این است که برای حسابدار شدن باید در ریاضیات خیلی قوی باشید. درست است که مهارتهای ریاضی برای تجزیه و تحلیل، مقایسه و تفسیر دادهها و ارقام بسیار مهم است. با این حال، برخورداری از مهارتهای پیچیده ریاضی برای حسابداری لازم نیست.