حسابداری صنعتی چیست؟
حسابداری صنعتی به انگلیسی معادل cost accounting و از شاخه های علم حسابداری می باشد. در واقع موضوع تحقیق حسابداری صنعتی بهای تمام شده یک کالا در شرکت های تولیدی است.
از این نوع از حسابداری برای ارزیابی جهت ساخت کالاها به منظور کاهش هزینه ها و همچنین کنترل موجودی و تصمیم گیری دقیق در نحوه قیمت گذاری در تولید استفاده می شود.
به نوعی میتوان گفت حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده یکی از سخت ترین و جذابترین شاخه های حسابداری است که به تنظیم بودجه، تعیین هزینه استاندارد و غیره مربوط میشود.
همانطور که گفته شد حسابداری صنعتی یکی از انواع حسابداری می باشد که شما می توانید برای شناخت سایر انواع حسابداری به صفحه انواع حسابداری در آریا تهران مراجعه کنید.
در ادامه مقاله حسابداری صنعتی به بررسی اهمیت و کاربردهای این رشته جذاب و پرطرفدار خواهیم پرداخت.
لازم است بدانید حسابداری صنعتی که به انگلیسی با نام Cost Accounting شناخته می شود یکی از عوامل مدیریت بهتر در شرکت ها است. همانطور که گفته شد حسابداری صنعتی یکی از مهم ترین زیر شاخه های رشته حسابداری بوده و در
تمام دنیا پرطرفدار است و شرکت ها و سازمان ها در سرتاسر دنیا به حسابداران صنعتی نیاز دارند.
توضیحات بیشتر
حسابداری صنعتی یکی از دشوارترین و در عین حال جذابترین انواع حسابداری است. حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده رشته ای از حسابداری مدیریت است که به تنظیم بودجه و تعیین هزینههای استاندارد، هزینههای واقعی
عملیات، هزینه مراحل تولید، دوایر یا محصولات، تجزیه انحرافات و تعیین سودآوری یا مصرف وجوه اجتماعی مربوط میشود. برای رسیدن به این هدفها، حسابها طبقه بندی، ثبت، تجزیه، تحلیل و تفسیر میشوند تا ارتباط هر هزینه با مراحل
تولید و توزیع کالا و خدمات مشخص شود. حسابداری صنعتی همان طور که از اسم آن هم مشخص است در ارتباط با صنعت و مؤسسات تولیدی کاربرد دارد. به همین دلیل این نوع از حسابداری بسیار مورد توجه مدیریت است.
وظایف حسابدار صنعتی چیست؟
به طور کلی خلاصه از مهمترین وظایف حسابدار صنعتی شامل موارد زیر است. به این معنی که تیم های حسابداری صنعتی موظف به انجام این امور هستند.
-
* همکاری در برنامه ریزی و اجرای برنامهها و بودجه های سازمان
-
-
* جمع آوری، طبقه بندی و گزارش دهی از اطلاعاتی که به تصمیم گیری های مدیریتی در رابطه با راه حلها یاری کننده است
-
-
* برنامه ریزی و اجرای قوانین و ساختارهایی که علاوه بر بهبود وضعیت کنترل باعث کاهش هزینهها نیز بشود
-
-
* تعیین ارزش موجودی های بخش های مختلف با هدف هزینه یابی و تعیین قیمت و همچنین کنترل میزان موجودی
-
-
* تعیین هزینه های انجام شده و به نسبت آن میزان سود به دست آمده
اهمیت حسابداری صنعتی برای کسب و کارها
یکی از اصلی ترین اهداف حسابداری صنعتی تفکیک درآمد و هزینه و محاسبات سود و زیان ناشی از آنها است و حسابداری صنعتی در جهت کاهش هزینهها به تحلیل عناصر تشکیل دهنده یک محصول میپردازد و اطلاعات دقیقی از هزینههای هر مرحله از تولید یک محصول به طور مشخص تعیین میکند. بدین ترتیب در صورتی که کالایی هنوز در خط تولید قرار نگرفته باشد، آنالیز تحلیلی خط تولید، مقایسه روند فعالیت و تمامی محاسبات حسابداری آن در قسمتهای مختلف قابل محاسبه است. در نهایت امکان گزارش گیری سود و زیان را به تفکیک هر محصول فراهم میسازد که بر استراتژی تولید، نحوه برنامه ریزی و سیاست گذاری سازمان تاثیرگذار است.
حسابداری در ذات خود علم و مهارتی برای نظم و ترتیب دادن به اعداد، ارقام و دادههایی است که در ورای خود مبیّن یک وجه نقد یا ارزش فیزیکی هستند. به عبارتی دیگر، ما به این دلیل از حسابداری استفاده میکنیم تا بدانیم چقدر دارایی یا سرمایه به اشکال گوناگون داریم، در یک دوره مشخص چقدر سود یا ضرر کرده ایم، به چه افرادی به چه میزان بدهکار بوده و یا از چه اشخاصی به چه نحوی طلبکاریم و دهها کاربرد دیگری که در صورت فقدان اطلاعات مربوط به هریک، ممکن است متحمل پرداختیهای سنگینی به طرق گوناگون شویم.
این گرایش از حسابداری در زمینه شرکتهای صنعتی و تولیدی کاربرد دارد. درواقع بازار کار متخصصان این حوزه کلیه کسب و کارهای تولیدی و صنعتی هستند.
همانطور که میدانید، فعالیت اصلی این نوع کسب و کارها هم تولید محصولات مختلف است. وقتی محصولی تولید میشود، باید هزینهیابیهای لازم صورت گرفته و با محاسبه قیمت تمام شده به دست خریدار برسد.
مسئولیت محاسبه دقیق قیمت تمام شده محصول و برآورد هزینههای شرکت، برعهده حسابداری صنعتی است. سود شرکت بستگی به قیمت تمام شده محصول دارد. به همین دلیل دقت در محاسبه این عوامل برای موفقیت کسب و کار ضروری است.
هرچقدر عوامل تاثیرگذار روی هزینه به خوبی شناسایی شوند، کار مدیریت آنها هم سادهتر میشود. در این صورت مدیریت هم میتواند استراتژیهای بهتری برای آینده شرکت اتخاذ کند. هرگونه خطا یا اشتباه در برآورد هزینهها، میتواند سودآوری شرکت را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. همین موضوع اهمیت حسابداری بهای تمام شده در کسب و کارهای صنعتی و تولیدی را نمایان میکند
به نوعی میتوان گفت حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده یکی از سخت ترین و جذابترین شاخه های حسابداری است که به تنظیم بودجه، تعیین هزینه استاندارد و غیره مربوط میشود.
همانطور که گفته شد حسابداری صنعتی یکی از انواع حسابداری می باشد که شما می توانید برای شناخت سایر انواع حسابداری به صفحه انواع حسابداری در آریا تهران مراجعه کنید.
در ادامه مقاله حسابداری صنعتی به بررسی اهمیت و کاربردهای این رشته جذاب و پرطرفدار خواهیم پرداخت. البته شما با کمک لینک های زیر می توانید از خدمات آموزشی ما در حوزه حسابداری صنعتی نیز استفاده کنید.
لازم است بدانید حسابداری صنعتی که به انگلیسی با نام Cost Accounting شناخته می شود یکی از عوامل مدیریت بهتر در شرکت ها است. همانطور که گفته شد حسابداری صنعتی یکی از مهم ترین زیر شاخه های رشته حسابداری بوده و در تمام دنیا پرطرفدار است و شرکت ها و سازمان ها در سرتاسر دنیا به حسابداران صنعتی نیاز دارند.
مهم ترین وظایف حسابداری صنعتی
-
* کمک و مشارکت در ایجاد و اجرای برنامه ها و بودجه ها
-
-
* فراهم نمودن اطلاعات جهت مدیریت به منظور تصمیم گیری نسبت به انتخاب یک راه حل موجود
-
-
* ایجاد کردن راه ها و شیوه هایی که اعمال کنترل را میسر می کند و در صورت امکان کاهش هزینه ها
-
-
* تعیین کردن ارزش موجودی به منظور هزینه یابی و قیمت گذاری آن و کنترل در فرصت های مناسب
-
-
* تعیین هزینه ها و سود برای یک دوره حسابداری
-
-
* جوابگویی به حسابرسان سازمان و مراجع دولتی
-
-
* همکاری و ایجاد هماهنگی لازم با دایره حسابداری مالی
-
-
* سرپرستی کارکنان دوایر حسابداری مالی
اهمیت حسابداری صنعتی
در این نوع حسابداری هدف اصلی دانستن قیمت تمام شده یک واحد از نظر تمام عوامل هزینه است. کم کم و همراه با تکامل روش های تولید در سال های بعد راه های پیشرفته ای استفاده شد که هزینه تولید را به درستی شناسایی کند. برای رسیدن به این اهداف حساب ها طبقه بندی، ثبت، تجزیه، تحلیل و تفسیر میشوند تا ارتباط هر هزینه با مراحل تولید و توزیع کالا و خدمات مشخص شود.
لازم است بدانید برای انجام انواع حسابداری نیازمند به استفاده از نرم افزار های حسابداری هستید، لازم است بدانید حسابداری صنعتی نیز دارای نرم افزار می باشد که یکی از نرم افزار حسابداری صنعتی، نرم افزار صنعتی هلو می باشد که شما می توانید از آن استفاده کنید.
هدف از حسابداری صنعتی چیست؟
همانطور که گفته شد هدف از حسابداری صنعتی دانستن قیمت تمام شده یک واحد از لحاظ تمام عوامل هزینه می باشد.
دروس رشته کاردانی حرفه ای حسابداری صنعتی
برخی از واحد هایی که برای فارغ التحصیل شدن در رشته حسابداری صنعتی در مقطع کاردانی باید بگذرانید در زیر آمده است.
* اصول تنظیم و کنترل بودجه تولیدی
* اصول حسابرسی
* اقتصاد کلان
* اقتصاد خرد
* پروژه صنعتی
* تحقیق در عملیات
* حسابداری بهای تمام شده
* حسابداری شرکت های سهامی
* حسابداری موسسات خدماتی و بازرگانی
* حقوق بازرگانی
* حساب های تمام شده
* خدمات الکترونیک
* روش های اماری
* ریاضی پیش دانشگاهی
* ریاضی و کاربرد آن در حسابداری
* زبان تخصصی تولیدی و صنعتی