مدیریت ایمنی کار چیست؟
مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی (یا مدیریت OHS) به معنای برنامه ریزی و اجرای منظم اقدامات و اهداف برای همه جنبه های بهداشت حرفه ای، ایمنی و حفاظت از سلامت در محیط کار است. این یک موضوع اصلی است که مدتهاست اولویت بالایی را می طلبد. از این گذشته، ایمنی اغلب در کارهای روزمره نادیده گرفته می شود. بی جهت نیست که مباحث ایمنی و بهداشت حرفه ای به موجب قانون در شرکت ها لنگر انداخته و باید رعایت و اجرا شود. متأسفانه، بسیاری از شرکت ها فاقد دید کلی از چگونگی انجام این کار هستند. یک سیستم حرفه ای مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای می تواند راه حلی را ارائه دهد و یک رویکرد ساختاریافته را برای تمام مسائل ایمنی و بهداشتی فراهم کند.
سلامت و ایمنی کار برای سازمان شما چه معنایی دارد؟
در زمینه مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی، ایمنی در محل کار و حفاظت از سلامت ارتباط نزدیکی با هم دارند. هر دو یک هدف مشترک را دنبال می کنند: محافظت از کارکنان شرکت شما در برابر انواع خطرات مرتبط با کار.
این شامل تمام تأثیرات مرتبط با فعالیت کاری یا محل کار است که می تواند بر سلامت تأثیر بگذارد. برای مثال، استرسها و فشارهای جسمی یا روانی یا خطرات در کار روزانه، مانند کار با مواد خطرناک، صدا یا تشعشعات، از جمله این موارد است. به عنوان یک قاعده کلی، مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی یک موضوع استراتژیک است و بنابراین مسئولیت مدیریت عالی است.
اهمیت ارتباطات در مدیریت ایمنی کار
ایمنی شغلی بدون ارتباط نمی تواند کار کند. به منظور اجرای کارآمد و بهبود مستمر مدیریت ایمنی شغلی، تقریباً تمام بخشهای شرکت باید نقشی ایفا کنند. مسئولیت سیستم بر عهده مدیریت ارشد است. از مدیران در همه سطوح خواسته می شود تا آن را اجرا کنند، مانند خود کارکنان که باید به مسئولیت خود معرفی شوند. این طرح همچنین شامل پزشکان شرکت، متخصصان ایمنی شغلی، نمایندگان مدیریت، حسابرسان داخلی، مدیران فرآیند و شورای کار میشود.
چرا مدیریت ایمنی کاری دارای اهمیت است؟
زیرا:
* شما عملیات و فرآیندهای تجاری خود را بهبود می بخشید.
* تصویر شرکت شما افزایش یافته است.
* انگیزه کارکنان به طور آشکار افزایش یافته است.
* عملکرد و بهره وری افزایش می یابد.
* شما هویت کارکنان را با شرکت خود تقویت می کنید.
* رقابت شما افزایش می یابد.
معرفی سیستم مدیریت ایمنی کار
تعریف اهداف: شما باید اهداف ایمنی کاری را تعریف کنید و آنها را در ساختار و فرهنگ شرکت ادغام کنید. برای این کار لازم است این اهداف به کارکنان مسئول ابلاغ شود تا اصول اولیه ایمنی کاری در ذهن آنها تثبیت شود. با این حال، چنین فرآیندی بدون مدیریت و مدیران اجرایی "نمونه" کارساز نخواهد بود.
ایجاد سازمان: در این زمینه وظیفه کارفرما است که وظایف مدیریت ایمنی شغلی را تخصیص دهد و افراد مسئول و صالح را تعیین کند. تعیین وظایف به صورت کتبی مشخص می کند که فرد دارای چه اختیاراتی است.
کمیته ایمنی کاری: در اجرای الزامات این سیستم، گروههای گیاهی که بر روی اجرای اقدامات تحت نظارت متخصص، در عمل موفق بودهاند.
تعریف سازمان فرآیند: با تعریف سازمان فرآیند، می توانید ابتکارات خود را نسبتاً آسان در عمل پیاده سازی کنید.
اندازه گیری موفقیت: در فواصل زمانی منظم، هم مناسب بودن اقدامات انجام شده و هم مناسب بودن و اثربخشی آنها را بررسی کنید.
موارد شایع در تخلفات ایمنی در محیط کار
این موارد میتوانند به دلایل مختلفی رخ دهند و ممکن است به تأخیر در پیادهسازی سیستم مدیریت ایمنی و حتی تصادفات و حوادث منجر شوند. برخی از موارد شایع در تخلفات ایمنی:
* عدم استفاده از تجهیزات ایمنی
* نادیدهگرفتن اصول ایمنی
* عدم آموزش مناسب
* تغییرات در محیط کاری بدون اطلاعرسانی
* عدم گزارش حوادث و تصادفات
* سهلانگاری در مورد ایمنی
* استفاده نادرست از مواد شیمیایی
* عدم رعایت قوانین و مقررات مرتبط با ایمنی
* عدم ارتقای فرهنگ ایمنی
شرکتهای موفق در پیادهسازی سیستم مدیریت ایمنی
شرکتهای مختلفی در سراسر جهان موفق به پیادهسازی سیستمهای مدیریت ایمنی مؤثر شدهاند. این نمونههای موفق نشان میدهند که با تعهد و تلاش، بهبود ایمی در محیط کاری ممکن است.
شرکت تویوتا (Toyota)
شرکت اتومبیلسازی تویوتا از جمله شرکتهایی است که سیستم مدیریت ایمنی را به شکل بسیار جدی در سازمان خود پیادهسازی کرده است. این شرکت به بهبود رفتارهای ایمنی در خطوط تولید و استفاده از ابزارهای مدیریت ایمنی پیشرفته اقدام کرده و به کاهش حوادث کاری و بهبود کیفیت محصولات دستیافته است.
شرکت بوئینگ (Boeing)
در صنعت هواپیمایی، شرکت بوئینگ از سیستمهای مدیریت ایمنی پیشرفتهای برای مدیریت ایمنی پروازهای هواپیماهای خود استفاده میکند. این سیستمها به جلوگیری از حوادث هوایی کمک کرده و اطمینان از ایمنی مسافران فراهم کردهاند.
شرکت گوگل (Google)
در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات، شرکت گوگل نیز به سیستمهای مدیریت ایمنی متمایزی اعتماد دارد. این سیستمها به ایمنی دادهها و اطلاعات کاربران گوگل اهمیت میدهند و از طریق بهروزرسانیهای مداوم به بهبود امنیت آنها میپردازند.
شرکت آمازون (Amazon)
در زمینه توزیع و لجستیک، شرکت آمازون از سیستمهای مدیریت ایمنی پیشرفتهای استفاده میکند. این سیستمها به ایمنی کارکنان در انبارها و ارتقای فرایندهای ایمنی در ارسال سفارشها به مشتریان کمک میکنند.