سخنرانی چیست؟
سخنرانی به معنای ارائه یک مطلب در شرایطی خاص به مخاطب می باشد. در سخنرانی موضوع صحبت می تواند هر چیزی باشد.
همچنین مخاطبان نیز می توانند متنوع باشند اما چیزی که ثابت است این است که شرایط و اصول سخنرانی باید رعایت شود.
هدف از سخنرانی ها به صورت کلی ارائه مطلب و محتوا به مخاطب می باشد اما هر سخنرانی به صورت جزئی و هدف خاصی را دنبال میکند.
برای مثال سخنران سیاسی با هدف انتقال یک موضوع سیاسی و قانع سازی یا برقراری ارتباط با سایر دولت ها سخنرانی می کند. در حالی که یک معلم یا دانش آموز برای ارائه آموزش به اعضای کلاس سخنرانی انجام می دهد. بهترین سخنرانی، سخنرانی است که بتواند به صورت کامل هدف اصلی خود را محقق سازد.
بدنه سخنرانی
مهمترین قسمت سخنرانی شما که ابزاری برای انتقال پیام اصلی شما است، بدنه سخنرانی می باشد. با اینکه شما به کمک مقدمه توجه مخاطب را به حرفهای خود جلب می کنید اما اگر ادامه و بدنه اصلی صحبت های شما مفید و جذاب نباشد، نمی توانید مخاطب را تا پایان صحبت هایتان با خود همراه کنید.
بنابراین باید برای آماده سازی بدنه سخنرانی خود وقت زیادی صرف کنید. علاوه بر متن سخنرانی موارد دیگری در هنگام بیان بدنه سخنرانی به شما کمک می کنند که در ادامه لیستی از آن ها را ارائه می دهیم.
* بداهه گویی
* داشتن دایره لغات قوی
* استفاده از زبان بدن
* تپق نزدن و تسلط به متن سخنرانی
* داشتن اعتماد به نفس در هنگام صحبت کردن
* جلب توجه مخاطب به شیوه درست و اصولی
* سرعت مناسب در صحبت کردن
فن بیان شامل دو بخش پایه میشه
اولی محتوای کلام و صحبت ماست و دومی نحوه ادا کردن اون مطلب. اینکه ما بتونیم در مقابل هر شخصی یا اشخاصی، توی موقعیت و شرایط، هرجایی که باشیم بتونیم خوب صحبت کنیم باید حرفی که میزنیم سنجیده و مناسب با رعایت اصول و قواعد سخنوری باشه.
اگر این دو مورد رو بتونیم خوب رعایت کنیم اونوقت کم کم میتونیم با تمرین و یادگیری مهارتهای تکمیلی، یه سخنور خوب توی هر جا و هر شرایطی بشیم.
ولی یه سوال ...
اموزش سخنرانی کلاً به چه دردی میخوره؟
اگر شما هم میخواید ارتباطات موثرتر و بهتری برقرار کنید، روی حرفی که میزنید تسلط داشته باشین و به راحتی به مخاطب منتقل کنید، سخنران حرفه ای بودن یکی از مهارتهای اصلی برای این اهداف محسوب میشه.
اما ...
برای اینکه چرا باید سخنرانی حرفه ای بلد باشیم، 3 دلیل اصلی وجود داره:
اولی
تقریباً هر کسی توی زندگیش بالاخره در شرایطی قرار میگیره که لازمه برای جمعی صحبت کنه، بخواد از افکار و عقایدش دفاع کنه یا حتی لازم باشه کسی رو متقاعد کنه. پس بهتره هرکسی خودش رو برای این روز آماده کنه.
دومی
فرقی نداره کارمند هستین یا توی چه زمینهای دارین فعالیت میکنید، توانایی خوب صحبت کردن در جمع و مهارتهای ارتباطی، از مهمترین عواملی هستند که به شما کمک میکنن توی شغلتون پیشرفت کنید و موقعیتهای بهتری رو بدست بیارین.
سومی
نفوذ کلام و توانایی متقاعد کردن دیگران با هر موقعیت اجتماعیای که داشته باشین، در کسبوکارتون، زندگی یا حتی در جامعهای که هستین، میتونه تغییرات بزرگی براتون بهوجود بیاره.
سخنرانی حرفه ای چرا اهمیت دارد؟
فن بیان یک مهارت ارتباطی است که به شما کمک میکند ایدهها و احساسات خود را به طور موثر به دیگران منتقل کنید. از طریق استفاده از زبان بدن، صدا، لغات قوی و ساختار منطقی، میتوانید تأثیرگذاری بیشتری داشته باشید و ارتباط عمیقتری را با مخاطبین خود برقرار کنید.
تمرین و آموزش مداوم نیز برای بهبود این مهارت بسیار مهم است. با توسعه فن بیان، میتوانید در رشد فردی، موفقیت حرفهای و ارتباطات موثر پیشرفت کنید. اما اگر اعتماد بنفس خوبی نداشته باشید فن بیان به تنهایی کمکی به شما نمیکند.
اعتماد به نفس
اعتماد به نفس یعنی اعتماد و ارزشیابی مثبت به خود و قدرتها و تواناییهای خود. آنگونه که فرد به خودش اعتماد داشته باشد، میتواند با اعتماد بیشتری به چالشها مقابله کند، به تصمیمگیریهای بهتری برسد و برای رسیدن به اهدافش تلاش کند.
اعتماد به نفس نقش مهمی در توانمندسازی فرد و ایجاد زندگی موفق و رضایتمند دارد.
با تمرین، خودشناسی و پذیرش از خود، اعتماد به نفس را میتوان تقویت کرد و به رشد شخصی و حرفهای بیشتری دست یافت. بنظر شما اعتماد بنفس مهم تر است یا عزت نفس؟
عزت نفس
عزت نفس به معنای ارزش و احترامی است که فرد به خودش و قدرتها و تواناییهایش میدهد. زمانی که شخص عزت نفس دارد، به خود احترام میگذارد، به تلاش برای رسیدن به آرزوها و اهدافش اعتقاد دارد و برای حفظ حقوق و مرزهای شخصی خود ایستادگی میکند.
عزت نفس نقش مهمی در ساختن روابط سالم و موفق، تعاملات اجتماعی مثبت و تعامل با دیگران است. با تمرین خودشناسی، توسعه مهارتها و قبول و پذیرش از خود، میتوان عزت نفس را تقویت کرد و زندگی با اعتماد و رضایت بیشتری را تجربه کرد.