ارزیابی ریسک امنیت چیست؟
ارزیابی ریسک امنیت فرآیند شناسایی، تجزیه و تحلیل، ارزیابی و اولویت بندی ریسک ها و آسیب پذیری های مختلف است که می تواند بر دارایی ها تأثیر بگذارد. ارزیابی و برآورد خطرات به سازمان ها کمک می کند تا از کنترل های مناسب امنیت سایبری برای درمان خطرات شناسایی شده و کاهش نقایص امنیتی استفاده کنند.
فرآیند ارزیابی ریسک امنیت شامل شناسایی دارایی های مستعد تحت تأثیر حملات سایبری (مانند سخت افزار یا داده های مصرف کننده)، خطرات بالقوه و انتخاب کنترل های امنیتی مناسب است.
دلیل اینکه باید ارزیابی ریسک امنیت را بیاموزیم؟
ارزیابی ریسک امنیت فرآیند شناسایی، تجزیه و تحلیل، ارزیابی و اولویت بندی ریسک ها و آسیب پذیری های مختلف است که می تواند بر دارایی ها تأثیر بگذارد. ارزیابی و برآورد خطرات به سازمان ها کمک می کند تا از کنترل های مناسب امنیت سایبری برای درمان خطرات شناسایی شده و کاهش نقایص امنیتی استفاده کنند.
چرا مدیریت ریسک امنیت مهم است؟
حال که به تعریف مدیریت ریسک پرداختیم، لازم است به دلایل اهمیت آن نیزمدیریت ریسک شاید هیچگاه مهمتر از دوره کنونی نبوده است. خطراتی که سازمانهای مدرن با آن مواجه هستند، به دلیل سرعت فزاینده جهانیشدن، پیچیدهتر شدهاند. خطرات جدید دائماً در حال ظهور هستند که اغلب به استفاده فراگیر از فناوری دیجیتال مربوط و توسط آن ایجاد میشوند. تغییرات اقلیمی توسط کارشناسان ریسک “ضریب افزایش تهدید” لقب گرفته است.
در این گونه کسبوکارها علاقه زیادی به حمایت از پایداری، انعطافپذیری و چابکی سازمانی وجود دارد.
ارزیابی ریسک امنیت در کجا استفاده میشود؟
در این نوع ارزیابی ریسک، ریسکهای مرتبط با فناوری اطلاعات همچون نقض امنیت دادهها و حریم خصوصی، حملات سایبری و خطرات دیگر مرتبط با فناوری اطلاعات شناسایی میشود. سپس برای کاهش این ریسکها، شیوههایی مثل استفاده از ابزارهای امنیتی و محافظتی، ایجاد فرآیندهای کنترلی، آموزش کارکنان و تدابیر امنیتی اتخاذ میشود.
فرآیند مدیریت ریسک
فرآیند مدیریت خطر شامل 5 مرحله زیر است و میتواند توسط هر نوع نهادی مورد استفاده قرار گیرد:
* خطرات را شناسایی کنید.
* احتمال و تأثیر هر یک را تجزیه و تحلیل کنید.
* ریسکها را بر اساس اهداف تجاری اولویتبندی کنید.
* شرایط خطر را شناسایی کنید و به آنها پاسخ دهید.
* نتایج را پایش کرده و در صورت لزوم تنظیم کنید.
چند نکته برتر در مورد چگونگی بهبود مدیریت ریسک
* در مورد وظایف خود شفاف باشید.
* خطرات را زودتر شناسایی کنید
* مثبتاندیش باشید
* ریسک را به طور مناسب توصیف کنید
* برآورد و اولویتبندی ریسک
* مسئولیت و مالکیت را به عهده بگیرید
وظایف کارشناس ارزیابی ریسک امنیت
ارزیابی ریسک امنیت برای بازیابی اطلاعات سازمان پس از حمله سایبری در شرایط اضطراری برنامهریزی میکند. این برنامه به بخش فناوری اطلاعات سازمان اجازه ادامه فعالیت را میدهد. برای انجام چنین کاری باید اقدامات پیشگیرانه مانند پشتیانگیری منظم و انتقال دادهها به یک بخش جانبی (سرور یا هارد دیگر) انجام شود.
وظایف دیگرکارشناس ارزیابی ریسک امنیت عبارتند از:
* ارزیابی ریسک سیستمها و گسترش برنامههایی برای کاهش تهدیدات بالقوه
* طراحی سیستمهای امنیتی جدید یا به روزکردن سیستمهای موجود
* آزمایش و ارزیابی محصولات امنیتی
* برنامهریزی برای بازیابی خرابیها و صدمات در صورت بروز حملات سایبری
* آزمایش روشها و رویهها با کمک شبیهسازی حملات سایبری
* بررسی حملات سایبری و انجام کارهای اصلاحی
* آزمایش سیستمهای کامپیوتری برای یافتن نقاط ضعف و خطاهای امنیتی آنها
* اطمینان یافتن از تطابق روشها و رویهها با استانداردهای ملی و بینالمللی امنیتی
* تهیه گزارشها و مستندات فنی برای مدیران و کاربران
مهارت و دانش مورد نیاز کارشناس ارزیابی ریسک امنیت
* دانش عالی در خصوص سیستمها، رویهها و ابزارهای امنیتی فناوری اطلاعات
* مهارت خوب در حل مساله
* مهارت خوب مدیریت پروژه برای مدیر گروه امنیت اطلاعات
* توانایی تفسیر و ارزیابی درست اطلاعات
* درک مباحث محرمانه
* به روز بودن و آگاهی از فناوریها و تهدیدات امنیتی در حال ظهور
* توانایی تحمل فشار کاری زیاد و انجام کارها مطابق زمان تعیین شده
* داشتن رویکرد فعال و اعتماد به نفس در تصمیمگیری
* اطلاع از استانداردها و قوانین امنیت اطلاعات
آینده شغلی و بازار کار
از آنجا که فناوری اطلاعات تقریبا در همه سازمانها نفوذ کرده است، بخش امنیت اطلاعات نیز در آنها بسیار مهم و حیاتی است. کارشناس ارزیابی ریسک امنیت میتواند در بیشتر سازمانها و شرکتها مشغول به کار شود. به عبارت دیگر، هر جا که شبکه و کامپیوتر است، امنیت آن هم مطرح است به ویژه اگر تعداد کامپیوترها و گسترش شبکه کامپیوتری بیشتر باشد، موضوع امنیت اهمیت بیشتری دراد. به همین علت وقتی صحبت از امنیت کامپیوتری میشود به صورت پیشفرض مسئله امنیت شبکه مطرح میشود. لذا بسیاری از متخصصان شبکه در حوزه امنیت مشغول به کار شدهاند.
با توجه به توسعه روز افزون سیستمهای کامپیوتری در کشور و استقبال هرچه بیشتر مردم، شرکتها و سازمانها برای به کارگیری ابزارهای فناوری اطلاعات، نیاز به استخدام متخصصان مربوطه از جمله مهندس شبکه یا متخصص امنیت بیشتر میشود.
در حال حاضر بسیاری از متخصصین امنیت در بخش دوربینهای مدار بسته اقدام به برپایی کسب و کار کردهاند و بازار نیز از این فناوری جدید استقبال کرده است. پلیس، شهرداری، سازمانهای امنیتی و نظامی، سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای و بسیاری از شرکتها و ساختمانهای اداری و تجاری از جمله مشتریان این شرکتها هستند. اگر شما نمیتوانید یا نمیخواهید شرکت جدیدی تاسیس کنید میتوانید به یکی از این شرکتها درخواست استخدام دهید.
برخی از کارشناسان امنیت اطلاعات نیز در پلیس فتا که وظیفه رسیدگی و نظارت بر فضای مجازی کشور را دارد استخدام میشوند که البته فرایند خاص خود را دارد. یک کارشناس امنیت اطلاعات در وزارتخانهها و سازمانهای بزرگ دولتی و خصوصی یا بانکها و موسسات پولی و مالی استخدام میشود و از اطلاعات سرور و شبکه آنها محافظت میکند. برخی دیگر با شرکتهای نرمافزاری برای تولید قفل نرمافزار یا سختافزار همکاری میکنند. این قفلها باید طوری طراحی شوند که هر شخصی به راحتی نتواند آن را بشکند و برنامه نرمافزاری را تکثیر کند.