دوره HSE چیست؟
منظور از HSE استانداردهای بینالملی در محیط کاری و صنعتی است که همهی کارگاهها و شرکتهای صنعتی ملزم به رعایت آنها هستند. این استانداردها در بخشهای سلامت، امنیت و محیط زیست تعریف میشود که همگی آنها، مرتبط با حفظ جان کارگران و کارکنان بخشهای مختلف صنعتی و تولیدی است. این استانداردها، با توجه به تغییر شرایط کاری، در طول دورههای مختلف دچار تغییرات و دگرگونیهایی شده است.
نوع استانداردهای لحاظ شده در HSE همچنین در محیطهای کاری مختلف، تا حدودی متفاوت است. استانداردهای HSE در نهادهای مختلف توسط نیروهای مربوطه و متخصصان در این حوزه، مورد بررسی قرار میگیرند. این استانداردها کاملاً بینالمللی بوده و سیستم یکپارچهای دارند، طوری که شکل اجرایی آنها در همه کشورها به یک نحو است.
آشنایی با دوره HSE در صنایع (مقدماتی)
شاید تا به حال در محل کارتان، واژه HSE به گوشتان خورده باشد اما به طور دقیق مفهوم آن را درک نکرده باشید. حروف HSE از واژههای لاتین health به معنای سلامتی، safety به معنی ایمنی و environment که منظور همان محیط زیست است، برگرفته شده است. فرد شرکتکننده، در دوره بکارگیری HSE تمام مسائل و نکات مربوط به بهداشت و ایمنی، آتشنشانی در محیطهای صنعتی و … را فرا گرفته و عهدهدار همه مسائل مرتبط با موضوعات ذکر شده در بالا، است.
اهداف برگزاری دوره آموزشی HSE
فلسفه وجود استانداردهای HSE و برگزاری دورههای آموزشی آن در راستای حفاظت و توسعه پایداری ارزشها و کرامتهای قشر زحمتکش و آسیبپذیر در جامعه یعنی همان کارگران است. این دوره با دیدگاهی سیستماتیک و مرتبط با عاملهای مربوط به بهداشت، ایمنی و سلامت گروهی افراد و محیط زیست تشکیل میشود. هدف اصلی از توسعه این نگرش، تلاش در به حداقل رساندن میزان آسیبهای ناشی از صنعت و تکنولوژی، بر محیط زیست و بشریت است. هدف دیگر از ایجاد HSE افزایش اثرات زیست محیطی سالم و تأمین ایمنی کامل کارکنان و دیگر افراد شاغل در محیطهای صنعتی است. در واقع با اجرایی کردن استانداردهای HSE سعی در به حداقل یا صفر رساندن حوادث و اتفاقات ناشی از کار در صنایع تولیدی نفتی، شیمیایی و … است.
اخذ مدرک معتبر HSE
در این دوره با چشمانداز و نگاهی نو توسط روشی سیستماتیک، هدف کلی مدیریت به شکلی واحد و یکپارچه در نظر گرفته شده است. آموزشهای این دوره به صورت تئوری برگزار میشود که تمامی مباحث مربوط به سلامت، ایمنی و محیط زیست در طول دوره، به افرادی که میخواهند در این زمینه تخصص پیدا کنند، آموزش داده میشود. افراد بعد از گذراندن دوره آموزشی HSE، موفق به دریافت گواهینامه معتبر و رسمی از سوی سازمان فنی و حرفهای خواهند شد. در واقع افراد بعد از اخذ مدرک معتبر HSE، قادر به شناسائی و کنترل حوادث غیر مترقبه و خطرات ناشی از کار کردن در محیطهای صنعتی را دارند.
دلایل نیاز به HSE چیست؟
بر اساس گزارش سازمان بینالمللی کار (ILO)، مشخص شده است که سالانه بیش از ۲.۳ میلیون کارگر به دلیل حوادث شغلی یا بیماری های ناشی از کار جان خود را از دست میدهند.
این سازمان تخمین میزند که هزینه سالانه اقتصاد جهانی بهتنهایی ناشی از حوادث و بیماریهای شغلی ۳ تریلیون دلار است. بنابراین پیشگیری از بیماریها و حوادث ناشی از کار باید یک اولویت حیاتی برای همه افراد در محل کار باشد.
هدف اصلی سیستم بهداشت، ایمنی و محیط زیست
هدف اصلی داشتن یک سیستم HSE به شیوههای کاری معیوب کارکنان، بهویژه در صنعت تولید بازمیگردد. کارکنان بهسختی از حوادث ناشی از ماشینها و تجهیزاتی که با آن کار میکردند محافظت میشدند. درنتیجه میزان تصادفات منجر به جراحات و حتی مرگ آنها زیاد بود.
در نهایت کارکنان ایمنی بهتر را خواستار شدند و دولتها با معرفی قوانینی که کارفرمایان را ملزم به تضمین سلامتی و ایمنی محل کار میکرد، واکنش نشان دادند. این قوانین شامل پرداخت بیمه پزشکی و سایر غرامت به جراحات، مرگ و بیماری ناشی از فعالیتهای کاری است.
آموزش بکارگیری HSE صنایع (مقدماتی) : HSE
فلسفه HSE در صنعت نفت، در راستاي توسعه پايدار و کرامت انسان از طريق نگاهي سيستماتيک و مرتبط با عوامل مختلف بهداشت.، ايمني و محيط زيست صنعت نفت در زندگي انسان رشد و توسعه همه جانبه کشور اهميت ويژه اي را ايفا مي کند.
كاربر مقدماتی HSE : شایستگی است در حوزه ی بهداشت و ایمنی كه فراگیران قادر به یاد گیری تعاریف و مفاهیم سازمان های ملی و بین المللی HSE
* تشخیص عوامل زیان آور محیط كار
* جنبه های زیست محیطی پیشگیری از خطر
* بكارگیری وسایل حفاظت فردی
* اطفا حریق می باشد
فرصت های شغلی:
صنایع شیمیایی، صنعت حمل و نقل، صنعت ساختمان سازی، صنعت پتروشیمی، صنعت خودروسازی، صنعت مکانیک، صنعت الکترونیک، صنعت کشاورزی و باغداری، صنعت دامداری، صنعت غذا و لبنیات و صنعت نساجی همگی از جمله صنایعی هستند که بستر را برای فعالیت کارشناسان HSE فراهم نموده اند.
این افراد همچنین می توانند در موسسات آموزشی چون موسسات آموزشی، آموزشگاه های فنی حرفه ای و دانشکده ها نیز مشغول تدریس و آموزش شوند. البته به شرطی که دارای مدارک معتبر باشند. حوزه خدمات امداد و نجات، آتش نشانی، هلال احمر، کلینیک های درمانی، بیمارستان ها، آزمایشگاه ها و صنعت داروسازی نیز از جمله حوزه هایی هستند که فرصت شغلی مطلوبی برای کارشناسان HSE فراهم می کنند. این عزیزان می توانند همچنین در مراکز خدمات بیمه، رستوران ها و فروشگاه های زنجیره ای و هتل ها نیز مشغول به کار شوند.
مزایای شرکت در دوره HSE مبتدی:
اغلب افراد تمایل دارند تا در جایگاه های شغلی درآمدزا فعالیت کنند. کارشناس HSE یکی از مشاغلی است که این روزها بازار پر رونقی برای کسب درآمد دارد. البته فعالیت در این عرصه نیازمند دارا بودن توانمندی ها و مهارت های ویژه می باشد. مهارت هایی که به ندرت در مراکزی مانند دانشگاه ها به دانشجویان آموزش داده می شود.
از مهمترین مزایای شرکت در دوره HSE مبتدی فرا گرفتن مهارت ها و تجاربی است که در دانشگاه ها و سایر مراکز آموزشی ذره ای از آن به دانشجویان ارائه نمی شود.
توانایی مستندسازی آیین نامه ها و دستورالعمل های ایمنی، توانایی شناسایی موثر خطرات، توانایی ارزیابی ریسک، توانایی تدوین برنامه جهت پاسخگویی و کنترل خطرات، تدوین اقدامات اصلاحی و توانایی بهبود شرایط، تدوین برنامه های عملیاتی جهت بازرسی مستمر از محیط کار و مستندسازی نتایج و تحلیل داده ها و ثبت آمار حوادث و توانایی کاهش نرخ آن از جمله توانمندی هایی است که در این دوره به آن ها دست پیدا می کند.
توانایی نیازسنجی، آموزش کارگران، فرهنگ سازی، تدوین قوانین ایمنی، بهینه سازی ارگونومی، آموزش استفاده از وسایل حفاظت فردی، تشخیص تجهیزات معیوب و خارج سازی آن ها از چرخه کار، بررسی ایمن بودن دستگاه ها، بهینه سازی شرایط جوی و محیطی برای کارمندان، بهینه سازی شیوه استقرار دستگاه ها و تجهیزات، تدوین دستور العمل های ایمنی جهت کار با دستگاه ها و شناسایی عوامل آسیب رسان به محیط زیست و ایجاد انگیزه در کارکنان برای رفتار ایمن گوشه ای از مهمترین مهارت ها و توانمندی هایی است که با شرکت در دوره HSE به دست خواهید آورد.